تبلیغات
وب سایت رسمی از گندمبان تا لکستان - مشکه و...

اسلایدر

مشکه و...
ارسال شده توسط gandomban . | ( نظرات )
نوشتار پیش رو پژوهشی است هر چند کوتاه، که با مشاهدات چشمی و پرس و جو از افراد بزرگسال و سالمند برخی مناطق لک نشین لکستان. محصولات فرآوری شده از پوست احشام عبارت است از:هیزَه، مَشکَه، کُونَه، دَلوُلی، کَری وِل، شیراز دان، هَموُنَه ...
- هیزَه (Hiza):

فرآوری شده به وسیله شیره توت ، عمده کاربرا آن برای نگهداری روغن حیوانی بوده همچنین برای نگهداری گوشت طبخ شده(به علت نبود یخچال و زیاد بودن گوشت آن را طبخ میکردند و در "هیزه" نگهداری میکردند). "هیزه" هنوز در اکثر خانه های روستایی و شهری یافت میشود چون به اعتقاد مردمان محلی هیچ وسیله ای برای نگه داری روغن حیوانی همانند آن نمیتواند ماندگاری و کیفیت روغن حیوانی را تضمین کند.

2- مَشکَه (Mashka):

فرآوری شده به وسیله جفت میوه بلوط ، تنها کاربرد آن در تولید دوغ بوده . "مشکه" هنوز هم به ندرت وجود دارد ولی پیشرفت تکنولوژی و سهولت استفاده از "مشکه" های برقی باعث شده که نسل این نوع مشکه ها روبه انقراض برود.

3- کُونَه (kona):

فرآوری شده توسط جفت میوه بلوط ، از آن به عنوان مشک آب و برای نگهداری آب استفاده میشده ، "کونه" در سایز های مختلف (پوست احشام کوچک و بزرگ) درست میشده جهت حمل(مانند قمقمه) و مصارف خانگی(گالن های بیست لیتری و حتی بزرگتر). "کونه" تا مدتها آب را در خود خنک نگه میدارد و در مزه آب تغییری ایجاد نمیکند(بر خلاف تصور). "کونه" هنوز هم به ندرت توسط بعضی افراد ساخته میشود

4- دَلوُلی (Daloli):

همانند "کونه" بوده با همان شکل و همان طرز تهیه با این تفاوت که برای نگهداری دوغ مورد استفاده قرار میگرفته ، و دوغ را تا مدتها در خود سالم نگه میداشته است."دلولی" در حال حاضر مصرف ندارد.

5- کَری وِل (Kari vel):

این محصول نیز مانند "مشکه" ، "کونه" و "دلولی" از میوه جفت بلوط فرآوری شده وبرای نگهداری کره استفاده میشده ( روغن حیوانی از کره درست می شود ، کره را روزانه در "کری ول" انبار کرده و پس از آن که به حد کافی رسید آن را ذوب و به روغن حیوانی تبدیل میکرده اند، "کری ول" در واقع برای انبار کردن کره مورد استفاده قرار میگرفته است ).

تفاوت "کری ول" با سایر محصولات فرآوری شده از پوست احشام در دریچه آن میباشد ، در "هیزه" ، "مشکه" ، "کونه" ، " دلو لی" دریچه در قسمت گردن پوست حیوان می باشد ولی در "کری ول" دریچه ، انتهای پوست حیوان که قسمتی باز تراست ، میباشد(همانند گونی) و این به خاطرداشتن دسترسی آسان به کره به خاطر جامد وسفت تر بودن آن نسبت به بقیه لبینیات می باشد.

6- شیراز دان (Shiraz daan) (شیراز= کشک مایع) :

توسط تِلهَ –آرد با سِزِک(آبی که هنگام درست کردن "شیراز" بدست میاید )- فرآوری می شود ظاهر آن مانند "کری ول" است ، دریچه آن در انتها قرار دارد. در پژوهش های انجام شده "کری ول" و "شیراز دان" به علت نایاب بودن (چون سالهاست به جای این دو وسیله از یخچال استفاده میشود) مشاهده نشد ، و این حقیر اطلاعی از تولید آنها در زمانه حاضر ندارم.

7- هَموُنَه (Hamona):

همانند چرم (البته با مکانیزم های محلی و اندکی تغییر شیوه) فرآوری میشود ، کارایی نایلون و پلاستیک یا گونی های پلاستیکی را در زمانه حاضر داشته است البته صرفا از جهت محکمی و نفوذ ناپذیری، در آن تنقلات ازقبیل مویژ(کشمش) ، قووَتو(قاوُیت)، گنم شیره و ... و آرد و ... نگه داری میشده است . "همونه" در زمان حاضر کاربرد ندارد و نیز تولید نمیشود(باز هم به سبب تکنولوژی و تولید پلاستیک با فناوری نانو و سهولت تهیه آن).



می توانید نظرات خود رااینجا بنویسید*-*-*-*وارد کردن ایمیل الزامی نمیباشد.
Foot Issues 1396/05/9 06:34
Ahaa, its pleasant dialogue regarding this post at this place at this weblog, I have read all that,
so at this time me also commenting at this place.
http://trevanatividad.hatenablog.com/ 1396/05/8 20:29
I loved as much as you will receive carried out right here.
The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get got an nervousness over that you
wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very
often inside case you shield this hike.
Can exercise increase your height? 1396/05/6 20:52
Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation;
many of us have created some nice methods and we are looking to swap
strategies with others, why not shoot me an e-mail if
interested.
How long do you grow during puberty? 1396/05/6 20:14
Thanks a lot for sharing this with all people you
actually recognise what you are talking about! Bookmarked.
Please also seek advice from my website =). We will have a hyperlink change arrangement between us
How do you get taller? 1396/05/6 07:51
Hi to every body, it's my first pay a visit of this weblog; this web site consists of remarkable and truly excellent material
in favor of visitors.
manicure 1396/02/17 10:55
Hi there, just became alert to your blog through Google, and
found that it's really informative. I am gonna watch out for brussels.

I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be
benefited from your writing. Cheers!
manicure 1396/02/14 00:54
Thanks for sharing such a fastidious thought, article is pleasant, thats why
i have read it entirely
manicure 1396/01/18 16:00
If you would like to obtain much from this post then you have to apply such strategies to your won website.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
 
لطفا در نظرسنجی شرکت کنید.
سوال: پیشرفته ترین شهرستان مننطقه لکستان کدام شهرستان میباشد؟ (فرهنگی،اقتصادی،علمی ،ساختار شهری و... )







وب سایت رسمی از گندمبان تا لکستان

آمار واطلاعات سایت
محل درج تبلیغات

وب سایت رسمی از گندمبان تا لکستان

وب سایت رسمی از گندمبان تا لکستان

کانون تبادل افکار مردم لک زبان

اخبار و روزنامه های امروز
پر بازدیدترین مطالب سایت

کد پربازدیدترین

نظرسنجی واشتراک گذاری

پشتیبانی

تصویر ثابت